Visie
De Kardoen is een Christelijke basisschool; onze normen en waarden zijn daarop gebaseerd en bepalen onze grondhouding. Veiligheid, vertrouwen, verbinden en verantwoordelijkheid zijn onze kernwaarden in contact met kinderen, ouders/verzorgers, derden en elkaar als schoolteam.
Op de Kardoen bieden we een veilige leeromgeving waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. We werken vanuit persoonlijk leiderschap waarbij de leerlingen hun talenten mogen ontdekken.
De leerlingen leren keuzes maken die goed zijn voor zichzelf, de ander en de wereld.
Na 8 jaar op de Kardoen hebben de leerlingen voldoende bagage verzameld om zelfverzekerd en met een onderzoekende houding, nieuwe uitdagingen aan te gaan.
“Ik weet wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan!”
Als team zijn we samen verantwoordelijk voor en betrokken op het proces voor het geven van goed onderwijs. Hierbij maken we gebruik van elkaars kwaliteiten en vullen elkaar aan.
We waarderen en vertrouwen elkaar.
Om op een gezonde, professionele manier samen te werken met leerlingen, ouders/ verzorgers en als team hebben we oprechte interesse in elkaar. Dit doen wij door te luisteren, te delen en kwetsbaar te zijn. We werken doelgericht en daadkrachtig. We zetten ons eigen talent in om met plezier te werken

Vormgeving van het onderwijs
Onderwijs maken we samen, op De Kardoen. Dit doen we als schoolteam en meer gedetaileerd in drie zogenaamde Kardoengroepen. De groepen 1 en 2 vormen de Kardoengroep onderbouw, waarbij de groepen 3 en 4 op onderwerpen aansluiten. De groepen 3, 4 en 5 vormen onze Kardoengroep middenbouw en de groepen 6, 7 en 8 de Kardoengroep bovenbouw.
Binnen deze groepen stemmen we onderwijsontwikkelingen af op de dagelijkse praktijk, bewaken we onze basis en scherpen we deze aan.
Ieder kind op De Kardoen vormt samen met leeftijdsgenoten een veilige basisgroep. Bij de jaargroepen 1 en 2, betreft dit een combinatiegroep 1/2. We vinden het waardevol hoe het leren van elkaar binnen de onderbouw kan worden vormgegeven. Vanaf de groepen 3 organiseren we het onderwijs zoveel als mogelijk in enkele jaargroepen.
Het onderwijs in alle groepen gaat uit van een doorgaande lijn in aanbod en klassenmanagement én van hoge verwachtingen van ieder kind.
We waarderen verschillen en stemmen ons onderwijs hierop af door middel van een gediffrentieerd aanbod, maar ook door een hoopvolle pedagogiek. We zien dit als basis voor een kind om zich te kunnen ontplooien en een positief zelfbeeld te ontwikkelen.
The leader in me
Vanuit de gedachte van “The Leader in me” (Stephen Covey) willen we de kinderen leren regie te nemen over hun eigen leerproces en ontwikkeling, passend bij het kind zelf.
Dit doen we aan de hand van de 7 gewoonten; ze nemen verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag en de relatie met de ander. Vanuit dat perspectief zijn de leerlingen medeverantwoordelijk voor hun eigen leerproces. Daardoor leren ze effectiever en zijn ze meer gemotiveerd, omdat zij zelf invloed hebben op wat ze leren, doelen leren stellen en zelf een planning kunnen maken. Het portfolio wordt als evaluatie-instrument gebruikt; kinderen laten met werk/producten zien hoe zij aan vooraf gestelde doelen hebben gewerkt. De leerkracht bespreekt de ontwikkeling met het kind en de ouder. We leggen de eigenaarschap van het leerproces zo dicht mogelijk bij het kind zelf. De leerkracht neemt hierin een coachende rol aan en stimuleert de executieve functies van de leerlingen.
Thematisch werken
We kijken naar de onderwijsbehoeften van het kind. De kinderen leren vaak door actief en creatief bezig te zijn en te experimenteren. Naast cognitieve ontwikkeling, vinden we de creatieve ontwikkeling (muziek, dans, drama, beeldende vorming, tekenen, multimedia) en de motorische ontwikkeling belangrijk. De school bereidt de kinderen voor op de maatschappij; Het leren vindt dus zowel binnen als buiten de muren van het schoolgebouw plaats. De onderwijsinhouden zijn betekenisvol en boeiend, omdat het in samenhangende thema’s worden aangeboden. Kennis uit diverse vakgebieden wordt met elkaar verbonden, waardoor de leerlingen zich een veelheid aan nieuwe vaardigheden, kennis en inhouden eigen maken. Het gaat niet alleen om kennis onthouden, begrijpen en toepassen, maar ook om deze te analyseren, evalueren en te creëren (taxonomie van Bloom).
Sociale ontwikkeling - Kanjertraining
Leren doe je niet alleen, leerlingen communiceren veel met andere kinderen en oefenen zo allerlei sociale (communicatieve) vaardigheden. Vanuit een positief kritische houding zijn de leerlingen niet alleen verantwoordelijk voor het eigen leerproces maar ook voor de leer- en sociale omgeving. Voor de omgang met elkaar maken we gebruik van de Kanjertraining.
Ambities
In de schoolplanperiode 2023-2027 is het de ambitie van De Kardoen om de didactische en pedagogische basis te herijken en te implementeren in de onderwijspraktijk. Dit willen we doen als warm en professioneel samenwerkend schoolteam.
Daarnaast worden de vakinhouden van rekenen, taal en lezen behandeld, zodat sprake is van een beredeneerd aanbod in doorgaande lijn, afgestemd op de schoolpopulatie met diffenrentiatie mogelijkheden voor ieder kind.
Daarnaast hopen we in deze planperiode het nieuwe schoolgebouw Kindplein Oost in gebruik te mogen nemen.